top of page

De Magische Wereld van het Madeliefje

Bellis perennis - “Eeuwige schoonheid”


Wandelend door de binnentuin achter mijn huis valt mij het madeliefje op. Ze straalt bij de aanraking van de zon op haar bloemen. Koelte biedend aan het uitgedroogde gras dat haar omringt. Ze roept me. Ik kijk haar aan. Ze lijkt haar hand uit te reiken: "Neem maar mijn hand. Ik hou je vast, ik steun je wel! Heus, wees maar niet bang." Ik zie haar veel in een tijd dat ik vooral verwerkingstijd neem voor de tragische oorlogsverhalen van mijn voorouders en aan het worstelen ben met veel gerelateerde patronen in mijn eigen leven. Het madeliefje lijkt me te vertellen dat zij me gaat helpen met het helen van deze oorlogstrauma's, die niet van mij zijn en toch ook weer wel.


Steeds meer begrijp ik dat de planten en kruiden om ons heen alle kennis al in zich hebben over wie en wat zij zijn. Als wij ons verbinden met ons innerlijk weten en ervoor gaan openstaan, kunnen wij zo bij die kennis. Met onze intuïtie. Steeds meer doe ik dit dan ook. Het liefst voordat ik opzoek waarvoor het wilde kruid dient. Dan weet ik dat ik het niet verzin. Zo ging ik ook een aantal keer zitten met een madeliefje voor mij. En ik zal je hierbij vertellen wat ze mij liet zien.Intuïtieve boodschap over de werking van het madeliefje

Als ik me intuïtief verbind met het madeliefje en vraag naar haar werking, dan zie ik altijd beelden van kinderen en ouders, waarbij de kinderen met helmpje op leren fietsen. Ze zouden kunnen vallen en zichzelf schaven. De madelief is daar om aan te sterken, op te vangen, aan te sporen tot het spelen en plezier maken. Ze herinnert ons aan de ouder-kind band, en versterkt en ondersteunt deze. De bloemen stimuleren de vrolijkheid en de expressie van het plezier. Wat uitspringt is vrolijkheid, plezier, spelen en proberen. Vallen en opstaan dus, vanuit lichtheid. Ik zie dat ze er is voor bloedstelpen, en ons aansterken waar nodig. Het madeliefje is met haar aanwezigheid daar veelal genoeg voor. Voor bloedstelpen zie ik het blad. Ik zag dit keer ook een kat die gehurkt door alle pootjes met met name het buikje strak langs de madeliefjes en het gras kroop. Dit gaat over het even terug bij zichzelf komen tijdens en na de jacht of het spelen. Een duidelijke verwijzing naar de darmen en deze tot rust brengen en geruststellen. Niet alleen voor de kat, ook voor de mens.


Intuïtieve persoonlijke boodschap en verhaal van het madeliefje

Ik vroeg het madeliefje of ze ook dit keer voor mij een persoonlijke boodschap had. Ze nam me mee op een intuïtieve, innerlijke reis. Voor mij kreeg ik een tafereel te zien. Er rammelde iets in de bosjes en door de struiken heen zag ik een merel scharrelen. Die was niet schuw. Ik pakte de vogel op. Mijn hart was er enorm mee verbonden voelde ik. Het oppakken stond voor het toe-eigenen en grijpen wat je hart aangaat. De vogel en ik waren zo samen in een kortstondige verbinding, waarna de vogel haar eigen weg ging en weer wegvloog. Ze vluchtte. Ik mocht loslaten. Als kern van de boodschap: “Je mag je vanuit het hart verbinden en je mag dan ook echt durven loslaten in vertrouwen, ook vanuit het hart. Je mag weten, ervaren en vertrouwen dat de verbinding niet weg is als je loslaat.” De merel ging op een tak hoog in de boom zitten zingen over deze gebeurtenis en over mij. Ze was een verhaal over mij aan het vertellen. Hoe ze dat heeft ervaren. Het was enorm helend, dat ze dat deed. Voor mij was hier een nieuwe laag in het loslaten aangebroken. De gebeurtenis is voorbij en door het zingen en vertellen van het verhaal, bezegelde de vogel dit. Het representeerde een afronding. En tevens heling. Ik leerde het aan te horen. En begreep toen pas dat het over was. Ik werd meer mezelf, meer eigen, meer echt. En zij ook, door zo te zingen en zichzelf te uiten. Ondanks mij. En ik liet het haar doen. Mijn hart werd zo vervuld en na een tijdje voelde ik de liefdevolle verbinding weer. Precies zoals we nu waren. Ik pakte een viool en besloot dat ik mee mocht begeleiden met muziek. En ondersteunde zo het verhaal. Samen vertelden wij een verhaal met ons eigen geluid dat in harmonie samen speelde. De verbinding was te voelen, niet in een hebben en vasthouden verband, maar een gedeelde geschiedenis en een harmonische zelfexpressie die van binnenuit kwam.Werking van het madeliefje

Gezamenlijk genomen lijkt het madeliefje een kruid te zijn dat gericht is op het hart en het (innerlijke) kind. Een werking op de ik-kant ofwel achterkant van het hart. Liefde voor jezelf. En het in balans brengen van je innerlijke kind. Het herinnert en ondersteunt de ouder-kind relatie. En brengt je in verbinding met je eigen innerlijke kind. Het nodigt je uit te leren van je innerlijke kind en de puurheid ervan. Algemeen bekend staat het plantje als kinderlijke onschuld. Zo vrolijk en lieflijk. Ze spoort je aan tot spelen en plezier maken. Tot inzien wat je vastgrijpt vanuit het hart en ondersteunt je in het loslaten vanuit het hart in vol vertrouwen in jezelf en de ander. Dat je de dingen mag proberen met vallen en opstaan. En daarna weer opnieuw proberen. Ze enthousiasmeert je het avontuur aan te gaan met heel je hart. Ze lijkt ook het belang en de helende werking te weerspiegelen van het vertellen en aanhoren van verhalen. Als een middel om ervaringen af te ronden en te verwerken.


Geneeskrachtige werking

 • Ze wordt ook wel de “Hollandse Arnica” genoemd, maar dan mag het ook op of rond de wond gebruikt worden. Het is namelijk ook antibacterieel en schimmelwerend. Gebruikt tegelijkertijd ook inwendig (thee) als je ermee aan de slag gaat.

 • Bloedstelpend en aansterkend. Het helpt bij bloeduitstortingen en butsen door vallen, zwikken of stoten. Betere spierdoorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Bloedverrijkend, bloedzuiverend en verwijdt bloedvaten en maakt ze schoon. Bevordert bloedsomloop en doorstroming van het bloed door de vaten. Alternatieve bloedverdunner. Ontspannen van de hartspier (goed voor na een hartinfarct). De rode kleur in de bloem wijst naar werking op het hart en bloed. Cholesterol- en vetverlagend.

 • De lichte beharing geeft aan dat het op de huid en slijmvliezen inwerkt. Genezing huid versnellen. Vooral goed voor kinderen en baby’s helpt het klachten verminderen door een sterke thee ervan iets te laten afkoelen. Het helpt een (innerlijk) kind met beide voetjes op de grond krijgen en landen hier op aarde.

 • Het kruid heeft een verkoelende werking, zoals een kompres.

 • Ontstekingswerend en weerstand verhogend door darmflora te herstellen tijdens antibiotica- of penicillinekuur. Brengt spijsvertering op gang. Ik voelde mijn keel en voelde er verzachting wat duidt op keelverzachting bij bijvoorbeeld hoest. In te zetten bij ademhalingsproblemen, zoals hoest, ontstekingen en astma. Verminderen aften en ontstekingen in de mond.

 • Kan volgens beschrijving ook ingezet worden bij hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid. Eerlijk gezegd kreeg ik er laatst hoofdpijn van.

Dit alles doet ze op zo’n zachtaardige manier, dat het prima te verdragen is voor ieder, zowel volwassene als kind.

De energie van het madeliefje

Hart openen, hart laten doorluchten, uit het hoofd en in het hart. Heling van (oorlogs)trauma. En in de tussentijd neemt ze je mee op avontuur in vertrouwen op die frisse wind die het hart doorlucht. Wondheling, bevrijding, ondersteunen in loslaten, vertrouwen. Stralend als de zon. Vrolijk. Kinderlijk. Onschuldig. Lieflijk. Krachtig. In haar kracht. Ze laat zich niet afleiden of omver maaien. Omdat ze zo samen in groepen groeien, lijkt ze ook te zeggen dat je nooit alleen bent. We zullen samen de schouders eronder te zetten. Vele handen maken licht werk.


Madeliefje als signaalplant voor de bodem

Ze groeit op goed doorlatende, droge (waar grond geregeld echt opdroogt) en weinig vruchtbare grond. Vooral op zonnige en half-zonnige plaatsen. Het madeliefje biedt verkoeling, ook op deze plek van de aarde. En met haar dichtbegroeide kleed, gaat ze uitdroging van de aarde tegen.


Gedrag van de plant

Madeliefjes sluiten hun bloem alvorens het gaat regenen. De kopjes volgen de zon. Daarmee staan ze sterk in verband met de zonnekracht. Je kunt ook grasmaaien wat je wilt, je roeit ze maar niet uit. Het versterkt de plant alleen maar. Er wordt ook veel over deze plant heen gelopen en ook dat versterkt haar alleen maar. Ze houdt zich laag genoeg, zodat een maaier geen effect heeft op haar kernkwaliteiten. Ze straalt zo onbelemmerd door alsof er geen dreiging is. Enorme kracht en weerstand gaat van haar uit. Doordat ze zo laag bij de grond groeit in een rozetvorm, wordt ze niet snel opgegeten door grazers. Deze groeivorm is dan ook een beschermingsmechanisme en toont overlevingsdrang. Je kunt haar dan ook niet makkelijk grijpen als het ware.Inhoudsstoffen

Saponines (bayogenine), etherische olie, slijmstoffen, looistoffen, hars, bitterstoffen, tannines, suikers en organische zuren (appelzuur, wijnsteenzuur, azijnzuur, oxaalzuur). Daarnaast ook de stof apigenine, die antibacterieel werkt.

De bovengrondse delen zijn eetbaar. Volgens dit artikel zit in 100 gram madeliefjes:

 • 600 mg kalium

 • 88 mg fosfor

 • 33 mg magnesium

 • 190 mg calcium

 • 2,7 mg ijzer

 • 160 mg vitamine A

 • 2.6 mg proteïne.


Wat kun je ermee doen?

Bloemenkransjes

Herinner je je die zonnige zomerdagen waarop je met je vrienden en vriendinnen bloemenkransjes aan het rijgen was van madeliefjes. Het rijgen van verhalen. Van kinderlijk plezier. Dit kun je ook doen als je volwassen bent. Je kunt er een krans van maken voor in je haar of een ketting. Pluk madeliefje na madeliefje met voldoende steel. Voor een magische krans, denk je daarbij aan een intentie of wens of doel. Maak een klein gaatje in de steel, steek een volgende steel erdoorheen en zovoorts.


Pesto van madeliefjes

Het is ook een eetbare plant. De bloemen zijn geurig en blad kan mooi in een salade of een stoofje. Je kunt er ook een pesto van maken. Hierbij een klein receptje:

 • knoflook of daslook

 • mandjevol madeliefjes blad

 • olijfolie

 • walnoten, hazelnoten of pijnboompitten (of een andere noot naar keus)

Tinctuur

De geneeskrachtige werking en het verhaal over het overkomen van oorlogstrauma raakten me diep, waardoor ik besloot er een tinctuur van te maken. Met een tinctuur heb je altijd beschikking over de geneeskrachtige werking van een plant, zonder dat je elke dag opnieuw naar buiten hoeft. Je kunt ook een intentie zetten bij het bereiden en tijdens het omschudden gedurende de wachttijd, waardoor je de werking van je tinctuur vergroot. Hierbij een recept voor tinctuur:

 • Neem een doel of intentie voor

 • Vraag welk kruid geplukt wil worden voor deze intentie

 • Pluk voldoende madeliefjes om een klein potje voor ongeveer 2/3e te vullen.

 • Hak de madeliefjes (denk aan je intentie) in stukjes zodat je het contactoppervlak vergroot.

 • Vul het potje voor 2/3e met madeliefjes

 • Werk je met gedroogde plantdelen? Dan mag je het potje voor 1/3e vullen.

 • Vul het potje aan met een sterke drank of alcohol, boven de 35%. Ik gebruikte cognac, omdat we dat hier in huis hebben en niet drinken.

 • Sluit het deksel en schud een paar keer goed (met je intentie in gedachten).

 • Laat het potje op een warme plaats (niet in de zon) staan voor 3-6 weken.

 • Zeef het aftreksel met bijvoorbeeld een koffiefilter.

 • Bewaar het in een makkelijk flesje of potje om te gebruiken.

Om het te gebruiken, kun je het in een glas doen waarin een paar slokken water zitten. Gebruik ongeveer 5 druppels per keer en doe het niet vaker dan 3 maal daags. Maak er een heel bewust moment van, waarop je echt even ervaart wat het met je doet als je het drinkt. En ook daarna nog even.

Verlang je na het lezen van deze blogpost naar meer verbinding met de natuur en wil je weten wat de boodschappen uit de natuur voor jou kunnen zijn? Of ben je geïnteresseerd in meer wilde weetjes en verhalen? Ga dan eens mee tijdens mijn wildplukwandelingen als natuurbeleving. Je kunt een wandeling vrijblijvend aanvragen door een mail te sturen naar info@rosannasgarden.nl en dan bespreken we de mogelijkheden. Of kies hier uit een vaste datum bij mij in de buurt.


Is er een plant die jou enorm aanspreekt en vraag jij je af wat deze voor boodschap voor jou heeft? Vraag dan een plantorakel gesprek aan door een mail te sturen naar info@rosannasgarden.nl. Dan bespreken we samen de mogelijkheden. Dit zou je ook mooi kunnen combineren met een persoonlijke reading, waarin we samen in de thema's van jouw leven duiken. Even een moment écht voor jezelf.

Comments


bottom of page