top of page

Wild Recept: Heerlijke Kastanje & Peer Cheesecake met een Chocoladetwist


Niets zo irritant als een receptenblog, waarbij je eerst 4 minuten allerlei poehah moet lezen voordat je het recept vindt. Of in ieder geval, dat is mijn mening! Daarom krijgt je hier meteen het kastanje cheesecake recept. Mocht je daarna wat leuks willen lezen over de herfst, noten rapen en hoe je kastanjes onderscheidt van kastanjes, hoe lang je ze kunt bewaren en hoe je test of je goede kastanjes voor je taart hebt, dan lees je onder het recept lekker verder! Veel bakplezier en smakelijk!


Ingrediënten voor het kastanje cheesecake recept


Voor de Bodem

125 gr gemalen havervlokken (tot haverbloem)

125 gr tarwebloem

125 gr plantaardige boter

100 gr rietsuiker

1 ei

1 el havermelk


Voor het laagje tussen de bodem en de vulling

50 gr pure chocolade

klein blikje (ter grootte van tomatenpuree blikje) kastanjepuree

scheutje plantaardige slagroom naar keuze


Voor de vulling

453,6 gr ongepelde kastanjes

453,6 gr plantaardige kwark

200 gr plantaardige Philadelphia

28,35 gr rietsuiker óf honing óf agavesiroop

1 ei

2 eierdooiers

1 peer

3 tl kaneel
Bereiding

Verwarm de oven voor op 175˚ C.

Was en halveer de kastanjes en kook ze 8 minuten in zacht pruttelend water.

Maak ondertussen het deeg door alle ingrediënten te vermengen en tot een soepel deeg te kneden.

Haal na 8 minuten de kastanjes uit het kokend water, doe over in een kom of schaal met lauwwarm water en pel ze een voor een. Doe ze in een andere schaal, samen met de overige ingrediënten voor de vulling, en pureer alles tot een gladde massa.

Voor de tussenlaag smelt je de chocolade au bain marie. Voeg dan de kastanjepuree toe en roer goed. De massa wordt dikkig. Voeg dan de plantaardige slagroom toe en roer net zo lang totdat het weer een smeuige massa wordt.

Beboter een springvorm en bekleed met het deeg. Smeer het chocolade-kastanjemengsel op het deeg. Je mag de laag zo dik maken als je wilt. Vul de taart dan aan met het kastanjemengsel.

Bak de taart ongeveer 1 uur in de oven.
Dit recept is geïnspireerd op Jeanette Koockt's Kastanjetaart uit 1612. Die is zonder peer en chocoladelaagje - en het is met niet-plantaardige producten gemaakt. Neem vooral ook een kijkje daar ook.Heerlijke Herfst

In de herfst vind ik het heerlijk om door de bossen te wandelen en de dagelijkse transformatie van de omgeving te zien gebeuren. Soms is het regenachtig en soms winderig. In het begin vallen nog een paar groene blaadjes op de grond. Na een tijdje beginnen de bomen echt kaal te worden. Al die mooie geuren en kleuren. Echt een genot.

De herfst is bij uitstek een tijd van oogst. Veel vruchten en noten zijn rijp en vallen op de grond, zoals peren en kastanjes. Ik raap dan altijd wat ik tegenkom. Tijdens een prachtige boswandeling in de Hoge Kempen kwamen we om de zoveel meter tamme kastanjebomen tegen met enorme vruchten. Dit voelde zo ontzettend overvloedig! We bleven maar rapen. Onze zakken puilden uit van de tamme kastanjes.

Eenmaal thuis besloot ik dat ik er een kastanje cheesecake recept van wilde gaan maken. Ter ere van deze geweldige vrucht. Ze zijn namelijk niet lang houdbaar. Je moet ze binnen 3 weken echt consumeren, omdat ze snel vergaan (of de beestjes eten ze op). Je kunt ze ook in de vriezer bewaren, dan zijn ze lang houdbaar. Wellicht kook en pel je ze dan eerst. Wel zo makkelijk.Kastanjes verzamelen

Je verzamelt de Tamme Kastanjes. Je weet wel, die kastanjes met een hele fijn gestekelde huls. Deze kastanjes zijn anders dan de paardenkastanje. Die vrucht heeft namelijk een grover, minder stekelige huls. Ook de noten zelf hebben een andere vorm. Voor mij zien de tamme kastanjes er meer druppelvormig uit met een lief pluisje aan het puntje, dat me doet denken aan de oortjes van een eekhoorn. De paardenkastanjes zijn wat ronder en platter van vorm en hebben niet zo'n pluisje. De paardenkastanjes zijn ook niet eerbaar. Wel medicinaal of bruikbaar als vervanging van je wasmiddel.

Raap flink wat tamme kastanjes die vers van de boom zijn gevallen. Je kunt een nagenoeg dichte huls met je voet even over de grond rollen, zodat de kastanjes eruit vallen. Je hebt flink wat gewicht nodig voor deze taart: 450 gram ongepelde kastanjes.De kastanjetest

Daarbij kunnen sommige kastanjes vanbinnen al aan het rotten zijn of aangevreten zijn door een wormpje of een ander beestje. Dat zie je aan een of meerdere gaatjes in de kastanje. Of je kunt het testen in een badje met water: de kastanjes die boven blijven drijven, kun je weggooien (of op je compostbak doen).


Veel kastanjeplezier!

Comments


bottom of page