top of page

De Appel Valt Niet Ver van de BoomHerinner je wie je bent en waar je vandaan komt


Het 'kruid' dat bij mij naar boven kwam toen ik invoelde op deze herfstperiode, was verrassend genoeg direct de welbekende appel. In mijn werk als energetisch reader voel ik vaak in welk kruid er graag wil samenwerken met een persoon in zijn of haar huidige persoonlijke leven. Vaak voel ik ook in op de energie van het moment, zoals tijdens de volle maan of de nieuwe maan. Vervolgens gebruik ik dan het kruid wat er bij die afstemming omhoogkomt om mij in die tijd te ondersteunen. Dat is meestal in de vorm van een simpel kopje thee. Het kruid heeft vaak een passende boodschap om ergens meer bewustzijn op te brengen of om een bepaald proces te ondersteunen. Dit keer is dat de appel.


De appel als gevaarlijk symbool

In sprookjes, verhalen, legendes en mythen wordt de appel beschreven als een gevaarlijk symbool. We kennen allemaal het bijbelse verhaal waarbij Eva van de appel eet en zo samen met Adam uit de tuin van Eden verbannen wordt. Of sneeuwwitje die een hapje van de betoverde appel eet en zo in een op de dood lijkende slaap terecht komt. De appel staat daarom bekend als de “verboden vrucht”. Een term die mijn nieuwsgierigheid en interesse wekt. Het is een symbool dat staat voor kennis, verleiding, onsterfelijkheid en zonde. Veel daarvan herkennen we ongeveer uit de medicinale werking van de appel.De energetische en spirituele boodschap van de appel: herinner je wie je werkelijk bent en waar je vandaan komt

De appel bezit een mooie kracht en uitnodiging voor ons. De appel valt niet ver van de boom. In haar kern is de appel zijn voorouders nooit vergeten. Hij weet heel goed waar hij vandaan komt. En dit draagt hij in zijn kern, zijn DNA, zijn vruchtvlees en via zijn zaden draagt hij dat over op zijn nakomelingen. De appel is enorm onder invloed van de mannelijke wil tot controle, macht en overheersing. Zo bepaalt men de smaak, de grootte, de vorm en de rijping van de appel met kennis en kunde. Zo ziet de mens zich als meester over de appel. Aan de andere zijde is de appel onderhevig aan een vrouwelijke kracht, die in dit proces evengoed meetelt: de wil om te zien hoe de appel zichzelf ontwikkelt, wat de uitkomst is van ons handelen en daarbij een zachte kracht om de appel zelf zijn stapjes te laten bepalen. Dit is de kracht van de natuur. Samen duwen deze krachten de appel in zijn bedwang. Je zou zeggen dat de appel zijn eigen wil en kracht kwijt is. Door het spanningsveld van deze krachten wordt de appel wel eens ziek en kan de appel ons ook ziekmaken. Hij representeert zo de botsing van die twee krachten in onszelf.

Maar de appel valt niet ver van de boom. Diep in de appel is de kracht aanwezig die in zijn vlees keer op keer wordt meegegeven. Een oerkracht. Een eigenheid. De appel beschikt over een uitmuntende kracht om zich die maar al te goed te herinneren. Hij vertelt ook het te leven nemen zoals het is in haar volle glorie. Jezelf nemen zoals je bent met al jouw donkere en lichte kanten, zonder er vies van te zijn. De appel vertelt het verhaal van sensualiteit, genieten, passie en leven vol overgave. Hij herinnert zich waar hij vandaan komt, wie hij is, wat hij hier komt doen, met wie, hoe en waarom. De appel roept ons op om dit ook te weten. Op die kracht en die herinnering in te voelen, ons ermee te verbinden en in te zien dat dat het enige is wat telt. Ook jij bent niet ver van jouw voorouders. Zij bezitten een oerkracht en oerwijsheid, die ook jij hebt meegekregen. Laat hen je ondersteunen in het herinneren wie jij in wezen bent. Wij zijn wie wij zijn, en geen kracht uit de buitenwereld kan daar iets aan veranderen. De appel legt uit dat dit de sleutel is tot het vinden van rust, geluk, ontspanning en gemak. Immers, als de binnenwereld het enige is dat telt, dan vallen de krachten van de buitenwereld die druk op je uitvoeren weg. Zo komt er in de appel en daarmee in jou een hoop shakti, ofwel levensenergie vrij. Dit is de sensuele levensenergie die aan de basis staat van al het leven. Als die vrijkomt, voel je je enorm levendig, levenslustig en verbonden met alles wat leeft. Je (be)leeft je sensualiteit, jouw unieke zelf. De vrucht van de appel representeert het hele universum. Herinner je dat jij het hele universum bent en laat je je niets anders wijsmaken. Voel die kracht en enorme ruimte ook in jou. Bij het eten van een appel, het zien van de appel, het drinken van appelsap of het denken aan een appel, denk dan hieraan.Als ik in retrospect kijk naar deze boodschap, dan snap ik wel waarom de appel gezien wordt als gevaarlijk. In ons patriarchale systeem willen we graag controle en we vrezen het grote onbekende en uniciteit. Als alles en iedereen uniek is, hoe kunnen we dan nog orde handhaven en regels opstellen?


Meer dan een gezond tussendoortje

De appel is een gezond stuk fruit. Zoals het Engelse gezegde luidt: “An apple a day keeps the doctor away.” In een appel zitten heel veel voedingsvezels en kalium en de vitamine C uit appels wordt goed opgenomen in ons lichaam vanwege de aanwezige antioxidanten. Daarnaast is de appel ook een geneeskrachtig rakkertje. Er wordt een kankervoorkomende werking aan de appel toegeschreven. Ook bevat het quercetine, wat antiallergische werking heeft en ervoor zorgt dat er meer zuurstof beschikbaar komt voor de longen en daarmee het uithoudingsvermogen bevordert. De appel helpt het cholesterolgehalte te verlagen en stilt het hongergevoel. Ook helpt de appel om het geheugen te beschermen. Het eten van een verse appel helpt om de tanden gezond te houden door de slechte bacteriën in de mond te doden.

Zelf heb ik een allergie (kruisallergie met hooikoorts) voor onbewerkte appels en grappig genoeg helpt die hoeveelheid quercetine in de appel me niet over die allergie heen te stappen.De werking vanuit de energie van de appel

Als ik aan de appel zelf vraag naar de werking, dan beaamt hij het effect van hongerstilling en stimulans van gezonde werking van de onderste darmen. Ook bevordert hij het gevoel van overvloed en zelfliefde. Daarnaast geeft hij aan je lichaam te voeden en de geest wollig te maken. Vooral nodigt de appel uit de sensualiteit en daarbij ook seksualiteit volledig te belichamen. Als je daar iets pijnlijks op hebt zitten, komt de appel je dat liefjes en troostend tonen en ondersteunen om erbij te blijven en zacht voor jezelf te zijn. Ze staat ook voor je eigen grenzen aangeven op dit thema. Ook naar jezelf toe. Lief zijn naar jezelf op dit thema. Eigen tijd en eigen tempo. Je uitspreken en je niet terughouden of laten tegenhouden. Loslaten wat er niet toe doet. Het leven te vieren. De appel helpt om je shakti, ofwel je levensenergie op gang te brengen. De appel wil ook graag vertellen over je voorouderlijke thema’s op met name je vrouwelijke lijn, waarbij ik meteen denk aan ons Nederlandse gezegde “de appel valt niet ver van de boom”. Zo is de appel ook een kruid voor schrijvers, dichters, filosofen, denkers. Het is een inspiratiebron voor wijsheid, ideeën en inzichten. Veel van deze eigenschappen komen tot hun recht via een bloesemremedie of een tinctuur van de appel. Of voor de meer spirituele kant van de appel, kun simpelweg de appel vragen energetisch met je mee te reizen. Hierbij mediteren kan veel inzichten opleveren. Hiervoor kun je wat appels in huis halen of een appel in gedachten nemen tijdens je meditatie.


Zorg goed voor jezelf, geniet van de appels die in deze periode beschikbaar zijn en laat je meevoeren door de mystieke energie van de appel.


Comentários


bottom of page