top of page

Bedankt voor je bezoek
aan een van de
Kruidenwandelingen!

Om je te bedanken, vind je hier een pagina vol met tips voor boeken, websites, video's, en must-reads voor als je zelf ook meer wilt leren op het gebied van kruiden en wildplukken.

Dus scroll gauw verder. Heel veel plezier!

IMG_20240221_141155.jpg

Begin je eigen kruidenreis
met deze tips!

Stap 1

Welke plant is dit?

Als een plant (of meerdere) je aandacht trekt, wil je waarschijnlijk weten wat het is. Je begint je af te vragen: "wat is het, is het eetbaar, wat kan ik ermee doen, is het goed voor mijn gezondheid? "Tegenwoordig biedt het internet veel soelaas! En je zult je smartphone hiervoor willen gebruiken.

​

Ik gebruik een plantenidentificatie-app "Pl@ntNet" en onderbouw de bevindingen met wat onderzoek in Google op de namen die het me terugstuurt. Je uploadt gewoon een foto en controleert de top hits voor overeenkomst. Soms gebruik ik ook Google Lens op mijn foto's. Vooral met paddenstoelen! Als ik echt de fijne details van de fysieke verschijningsvormen van een plant wil weten, gebruik ik een specifieke website "Flora van Nederland".

​

Tips Samenvatting:

  1. PlantNet

  2. Google Search Engine op plantnamen

  3. Google Lens - Google Photo's geeft me die optie als ik de foto bekijk in mijn telefoon.

  4. Flora van Nederland

IMG_20231005_154914.jpg
external-file_edited.jpg

Stap 2

Waar wordt het voor gebruikt? Kan ik het eten?

Nu weten we dat we enthousiast zijn geworden van een plant EN we weten hoe die heet en hoe we het kunnen identificeren... We willen natuurlijk weten wat we ermee moeten doen. Mijn belangrijkste vraag is meestal: "Kan ik het eten?" Die van jou kan natuurlijk verschillen. We zijn allemaal mensen, we zijn allemaal uniek.

​

Het eerste wat ik doe is op internet zoeken of de website "Mens en Gezondheid" wat informatie over mijn plant heeft. Ik word zo enthousiast dat ik niet kan wachten om thuis te komen en één of twee boeken open te slaan. Dus daarom noem ik deze online opties als eerste. Deze website is erg duidelijk en grondig in hun informatie, en geeft je inzicht in historisch gebruik, eetbaarheid, medicinaal gebruik en gezondheidsvoordelen (win!!). Ze benoemen erbij ook hun bronnen, wat mij als afgestudeerde in de wetenschap blij maakt. Ik ben ook erg geïnteresseerd in de bekende magische en spirituele eigenschappen van een plant. Niet zozeer de hekserige bijgelovige kennis (hoewel, altijd leuk om te weten), maar echt de ervaringen die mensen hebben gehad, zowel fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch als spiritueel. Hiervoor vind ik de website "Plantaardigheden" erg leuk. Voor de meer praktische toepassingen en een grote dichtheid aan ervaringen vind ik het YouTube-kanaal van "Kruidengeheimen" (en ook hun website) erg nuttig! Ze bieden veel kennis en je leert er allerlei voordelen en recepten.

​

Tips Samenvatting:

  1. Mens en Gezondheid

  2. Plantaardigheden

  3. Kruidengeheimen of hun Youtube

Stap 3

Gebruik meerdere bronnen. Echt! Boeken zijn top.

Misschien voel je je nu wel een kruidenkoning of

-koningin! Ahaa. Ik heb echter tijdens mijn reis als

herborist gemerkt dat veel bronnen veel verschillende dingen zeggen over een bepaalde plant en dat ze ook soortgelijke informatie geven. Vooral als je zeker wilt weten of de plant veilig is om te eten en hoe deze verward kan worden met een giftigere plant, raad ik je aan om je eigen betrouwbare bronnen te zoeken in veelvoud. Een voorbeeld: Het boek "Van Boven in het wild" maakte me super enthousiast over pesto van het loof van fluitenkruid en wilde wortel. Er werden geen gevaarlijke look-a-like soorten genoemd. Andere bronnen noemen echter 3 sterk op elkaar lijkende soorten die in verschillende mate giftig zijn. Dit is een "pro-plant" zoals ik het noem. Je moet jezelf trainen om de verschillen goed te herkennen en dus een pro worden.

​

De meest beknopte en nuttige boeken voor mij zijn "Eetbare Wilde Planten", "Wilde Plukken", "Van Boven in het wild" en "Groot Handboek Geneeskrachtige Planten". Ze bieden een verscheidenheid aan kennis. Sommige zijn meer behulpzaam bij het determineren, inspiratie voor een lekker recept, of meer over de wetenschap en medicinale toepassingen. De laatste is echt een studieboek voor fytotherapeuten. Ik zal linken naar de boeken die ik bezit. De links zijn op geen enkele manier gesponsord.

​

Tips Samenvatting:

  1. Eetbare Wilde Planten - Steffen Guido Fleischhauer en anderen

  2. Groot Handboek Geneeskrachtige Planten - Geert Verhelst

  3. Kruid en Mens - Marlies Engels

  4. Wild Plukken - Leoniek Bontje

  5. Van Boven in het Wild - Yvette van Boven

  6. De Natuurlijke Apotheek - Christine Iverson

  7. De Tuin Apotheek - Christine Iverson

  8. Bijvoet - Tanja Hilgers

  9. The Foragers Kitchen Handbook - Fiona Bird

  10. Magie van Kruiden - Aurora Kane

  11. Kruidentaal Tijdschrift

IMG_20240229_151453.jpg

Stap 4

Dagelijkse Inspiratie - Podcasts, Youtube Kanalen, Instagram Accounts en Nieuwsbrieven

Voor onderweg zijn podcasts en YouTube-video's ook erg leuk, inzichtelijk en leerzaam. Ook op Instagram vind ik veel inspiratie en kennis. Daarom bevatten deze tips vaak meerdere kanalen waardoor je veel gratis informatie kunt vergaren. Dat is erg leuk aan de planten- en kruidenwereld op dit moment. De meeste tips hebben een website met betaalde cursussen, maar ook een gratis blog en veel tips hebben ook een eigen podcast. Soms ook een waardevolle nieuwsbrief en veel kennis wordt gedeeld via Instagram, Facebook en YouTube. Ik wil niet alles verdrievoudigen, dus ik noem alleen de tip met het kanaal waar ik het meeste aan heb. De eersten zijn degene waar mijn werk het meest mee te maken heeft:

​

Oona Nijland - Green Goddess
Haar leerde ik kennen door een gratis 4-daagse die ze eens per halfjaar organiseert. Daarnaast beluister ik graag haar podcast. Soms behandelt ze er een kruid of een lichaamsfunctie in. Zij leeft en ademt natuurge
neeskunde en meer. Ze neemt je mee in de belichaming van de kruiden en behandelt met diepgaande kennis van een breed scala aan onderwerpen, waarbij ook de energie en "stem" van de kruiden. Ze runt ook een interessante jaartraining Holistic Herbalism en is mede-docent voor een 4-jaarse opleiding Natuurgeneeskunde.

​

Wildekruidenvrouw
Zij is enorm creatief en maakt altijd wel iets leuks, moois, eetbaars. Ze staat voor samenwerken met en luisteren naar de stem van de planten. Ze neemt niet zonder eerst te geven. Z
ij ademt kruiden in alles wat ze doet. Ze heeft veel opleidingen gedaan en is tegelijkertijd ook in de leer bij Oona. Ik deed bij haar een betaalde jaarcursus Leven met de Kracht van de Natuur en een Wilde Kruiden Cosmetica cursus (die had ik gewonnen, super leuk en méga waardevol!). Hierin heb ik meer geleerd mijn eigen kruidenproducten te maken en meer mijn zelfvertrouwen hierin te groeien. Haar Instagram en Podcast zijn super leerzaam en waardevol.

​

Amanda Nicole - Alchemillas Plant Medicine - Liriodendress

Zij leert mensen te luisteren naar de stem van de planten. Ik vond haar via haar podcast, waarin ze mooie inzichten deelt die zij via contact met planten tot zich kreeg. Sommige van haar boodschappen zijn enorm waardevol en raken de ziel. Ook haar nieuwsbrief vind ik soms fijn om te lezen.

​

Evolutionary Herbalism

Een school en voor mij vooral een mooi informatief instagram account. Ze bieden veel inzichten in diverse kruiden, vooral ook toegspitst op medicinale toepassingen en de verbinding van de planten met astrologie.

​

De Wilde School

Deze instantie heeft een website bombol blogartikelen die geschreven zijn door diverse bloggers (waaronder ikzelf). Ze hebben betaalde cursussen. Het leukste vind ik hun Instagram met de insta-wildplukwandelingen (check de highlights). Hierin loopt Marin eens in de zoveel weken/maanden even door haar voedselbos en neemt dan opnames van diverse wilde kruiden. Ze is vervent wildplukster en leeft met de natuur. Ze runt ook het account de @dewildeouder over het gezinsleven in samenwerking met natuur.

​

Dan zijn er enorm veel bronnen die met zo veel plezier en kunde hun kennis (gratis) delen. Ik benoem het kanaal dat ik graag gebruik, en zoek zelf vooral even naar de andere kanalen die ze aanbieden.

​

Tips Samenvatting:

  1. Oona Nijland - Green Goddess Podcast & @oona_greengoddess

  2. Wildekruidenvrouw Podcast & @wildekruidenvrouw

  3. Amanda Nicole - Whispers: Plant Spirit Medicine Podcast 

  4. @evolutionary_herbalism

  5. De Wilde School Blog Pagina- @dewildeschool

​

Extra Tips:

  1. @herbalacademy & Herbal Academy Blog

  2. @chesnutschoolherbs & Chesnut School of Herbal Medicine - Juliet Blankespoor - met veel gratis content

  3. Kruidenheksen YouTube

  4. Kruidengeheimen YouTube

  5. Het Kruidenhuisje & @hetkruidenhuisje
    & Het Kruiden Orakel orakelkaartenset (hele zuivere boodschappen)

  6. Tanja Hilgers

  7. @growforagecookferment - Colleen Codekas

  8. @zie_mone

  9. The Northwest School of Aromatic Medicine

Stap 5

En er nu nog iets mee doen...

Ja, nu weet je dus VEEL dingen. En je weet wat je ermee moet doen. En je handen beginnen te jeuken! Ook je interne gevoelens zijn tegenstrijdig. Waarschijnlijk vind je het heel eng om te gaan doen waar je handen jeuk van krijgen. Misschien wil je ontdekken wat deze plant je influistert? Of wil je hem graag eten, maar weet je niet hoe je moet plukken, wat je ervan moet maken en in welke hoeveelheid? En waar moet je beginnen?

 

Als je hier echt mee begint, kan het heel eng zijn. We zijn opgevoed om bang te zijn voor wilde planten. Het is ook onze angst voor het onbekende. Dus waarom maak je het jezelf niet gewoon makkelijk? Ooit een paardenbloem gezien? Ook al van jongs af aan bekend ermee? Daar zou je mee kunnen beginnen. Begin met het zetten van een beetje thee. Je kunt 1 of 2 blaadjes plukken, deze zo lang in het hete water laten staan als je prettig vindt en zoveel slokjes nemen als je prettig vindt. Een pesto maken van de bladeren is ook een geweldige optie. Ik zou aanraden om dit alles in het vroege voorjaar te doen, wanneer de plant nog niet zo zwaar aan de bitters uitstraalt.

​

Als je het raar vindt om in het wild te plukken, begin dan gewoon in je eigen tuin, of die van je familieleden (misschien terwijl ze niet kijken). En hou het een tijdje voor jezelf. Het is oké om je er raar en ongemakkelijk over te voelen. Ik merk dat vreemden me vragen stellen. Veel van hen beginnen echt een leuk en interessant gesprek. Maar in het begin wilde ik echt niet dat iemand met me praatte, omdat ik een zekere schaamte voelde. Dat verdwijnt met de jaren.

IMG_20230629_084413.jpg
bottom of page