top of page

Product Swaps - Haarconditioner of Crèmespoeling

Waarom Product Swaps?

Al geruime tijd verruil ik thuis producten voor dingen die zoveel mogelijk natuurlijk en lokaal zijn. Het begon met de wens om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen, wat uitgroeide tot een verlangen om dichter bij de natuur te staan. Als ik dichter bij zelfvoorzienend leven kan komen zonder mijn comfortabele leven helemaal op te geven, zeg ik "ja"! Met deze blogpost serie laat ik je zien welke producten ik swap en beschijf ik op een eerlijke manier wat mijn ervaringen ermee zijn. Ik laat je zien waar je het zelf kunt vinden en zo niet, dan deel ik een recept met je, voor het geval je het ook wilt proberen.Appelazijn in mijn haar?!

Mijn haar is best wel een ding. Ik bedoel, heb je het gezien?! Het is dik, lang, golvend, pluizig en erg ondoorkambaar. Ik ben erg trots op mijn haar en ik gebruik alleen producten die zich in de loop van de jaren bewezen hebben. Daarbij verander ik zelden van routine. Bang voor een 'bad hair day'? Misschien. Ik hou ervan hoe weinig moeite mijn haar me kost en dat wil ik graag zo houden.

Ik besprak mijn wensen met een vriendin. Ze vertelde me dat ze de laatste tijd aan de No Poo Methode (ja, echt er zit een hele community achter!) doet en ze raadde het me aan. Haar haar was zacht en glanzend. Ze zei me mijn haar te wassen met azijn als naspoeling en er een ei in te doen om het te voeden. In het begin vond ik het idee maar niks. "Gaat je haar daar niet van stinken?" Maar na het doornemen van de cursus Wilde kruiden cosmetica cursus van @wildekruidenvrouw (aanrader voor de natuurliefhebber!) ging ik de uitdaging aan. Soms heb je een autoriteit van buitenaf nodig om je de weg te wijzen. Een stukje van mijn trots moest ik wel opzij zetten. Om er zeker van te zijn dat ik het echt zou gaan gebruiken, maakte ik eerst mijn bijna opgebruikte haarconditioner op en kocht geen nieuwe. Ik was er klaar voor!


Mijn ervaring met appelazijn als haarconditioner

Er was geen weg terug. In de douchecabine stond alleen dat flesje met appelazijn naast mijn 'shampoo bar'. Toen ik de appelazijn voor het eerst gebruikte na het wassen van mijn haar, werd de textuur glad en zijdezacht. Het rook ontzettend naar azijn, in de douchecabine en in mijn haar. Ik spoelde het goed uit en de geur bleef. Bij het opdrogen kwam de kroes terug en het doorkammen was een enorme uitdaging. Wel verdween de azijngeur compleet. De glans is geweldig en ik heb veel extra volume! Het blijft langer schoon, dus nu hoef ik het maar één keer per week te wassen. Alleen de grofheid en kroes waren niet naar mijn zin, maar er waren genoeg voordelen om door te gaan. Tijd voor verbetering dus.Haarspoeling met appelazijn en een kruidenmengsel

In een post van @bloemenraam kwam het gebruik van kamille en rozemarijn voorbij. Door kruiden aan het brouwsel toe te voegen, gaan na verloop van tijd de eigenschappen van die kruiden over in je goedje. Volgens haar activeert rozemarijn de bloedsomloop en stimuleert zo de hoofdhuid. Bovendien is het antibacterieel. Kamille is verzachtend, zacht, kalmerend en herstellend op de hoofdhuid. Ze zegt ook dat appelciderazijn de natuurlijke pH-waarde van de hoofdhuid verlaagt en van nature antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft. Zo is het een heel goed middel tegen roos. Appelciderazijn verwijdert ook chemicaliën uit je haar, zoals resten van je stylingproducten. Dit maakt je haar echt schoon en lichter. Nou, dat heb ik ook ervaren!


Met dit in gedachten heb ik een brouwseltje gemaakt.


Ingredienten

  • Appelazijn

  • Verse rozemarijn

  • Vers laurierblad

  • Kamille

  • Citroenbloesem


Bereiding

Behalve de azijn heb ik alle ingrediënten zelf geplukt, waarvan de laatste twee waren gedroogd na de pluk. Ik liet de ingrediënten 4 weken in de weckpot zitten. Af en toe schudden. Toen heb ik het gefilterd en deed ik het in een spuitflesje voor het gemak onder de douche.Mijn ervaring met deze (verbeterde) haarspoeling

Dit nieuwe brouwsel maakte mijn haar nog lichter, glanzender, zachter en wel wat makkelijker doorkambaar. De kleuren in mijn haar komen ook zo mooi tot hun recht nu. Bovendien merkte ik dat mijn hoofdhuid minder geïrriteerd was. Extra pluspunt! Nog steeds niet perfect, maar ik kom er wel. Ik ga proberen om ook de shampoo en andere haarproducten te verwisselen voor een zo goed mogelijk resultaat.Heb jij ervaringen met het gebruik van appel(cider)azijn in je haar? Of andere natuurlijke producten? Laat het me weten in de reacties hieronder!


Tot ziens in mijn volgende product swap blogpost!

Opmerkingen


bottom of page